Беларус предложи да върне 5000 мигранти в родните им страни и

...
Беларус предложи да върне 5000 мигранти в родните им страни и
Коментари Харесай

Лукашенко предложил сделка: 5000 мигранти за 2000

Беларус предложи да върне 5000 мигранти в родните им страни и прикани Европейския съюз да одобри 2000 мигранти, които се намират в този момент от беларуско-полската граница. Говорителка беларуския президент Александър Лукашенко сподели пред държавната осведомителна организация БелТА, че той е разискал предлагането в телефонен диалог с немската канцлерка Ангела Меркел и тя се е съгласила да го дискутира с Европейски Съюз.

Минск съобщи, че е обезпечен краткотраен заслон за към 1000 мигранти, които се намираха в импровизираните лагери на беларуската граница с Полша, предава Би Би Си. Полша удостовери в сряда, че огромният лагер за мигранти от страната на границата на Беларус е почнал да понижава. По-рано заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мачей Воншик сподели, че Лукашенко е изпратил рейсове за събиране на мигрантите от границата. Записи от полската гранична защита демонстрират по какъв начин хората напущат лагера. Междувременно иракски аероплан натовари първите 431 мигранти в полет за Багдад. 

Граничната рецесия доближи точката на шупване във вторник, откакто полските сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да отхвърлен мигрантите, опитващи се да преминат в страната. Някои от мигрантите се пробваха да пробият мощно укрепен пропускателен пункт и хвърляха камъни и клони по полските сили. След повече от седмица невъзможност, Беларус съобщи, че открива краткотраен заслон за мигрантите в транспортен и логистичен център покрай Кузница, където през последните дни се събраха хиляди искащи да преминат в Полша и Европейския съюз. Беларуската държавна осведомителна организация сподели фотоси на оборудването, което е оборудвано с матраци, одеяла и пакети с храна. Много от намиращите се там са иракски жители. Те обаче упорстват, че няма да се върнат в Ирак и ще продължат с опитите си да влязат в Европейски Съюз.

Полша с поддръжката на ЕС е решена да не позволява мигрантите в блока и предизвести, че граничната и филантропичната рецесия може да продължи с месеци.
С ТВЪРД ТОН
Външните министри на страните от Г-7 приканиха Беларус да постави завършек на мигрантската рецесия на границата си с Полша, като я упрекнаха, че бездушно е основала тази обстановка и е изложила човешки живот на риск.

" Призоваваме режима неотложно да приключи нападателната си и експлоататорска акция, с цел да се предотвратят по-нататъшни смъртни случаи и премеждия ", обявиха в взаимно изказване Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР